Over Monique

In memoriam

Het idee om dit boek te schrijven is ontstaan tijdens mijn herstelperiode van borstkanker februari 2017.

Een goede vriendin van mij, Marlies kwam op ziekenbezoek en zag mijn receptenboekje liggen wat ik een aantal jaren geleden had samengesteld voor mijn moeder. Mijn moeder werd toen 75 jaar en ik wilde graag haar recepten bundelen, voor haar, maar ook voor ons zelf én voor onze kinderen.. Deze recepten zijn namelijk te lekker om verloren te laten gaan. Deze recepten hebben zich door de jaren heen dan ook wel ruim voldoende bewezen door alle enthousiaste cursisten, klanten, feestjes, catering et cetera verzorgd door mijn moeder.

Marlies zei tegen mij: “Monique dit is een heel mooi boekje, waarom geef je dat niet uit? Dan maak je daar je missie van tijdens je herstel?” Ik ben er toen over gaan nadenken en vond het eigenlijk een mooi idee en een goede therapeutische bezigheid tijdens deze periode.

Het moest wel een boek zijn dat naast de heerlijke recepten ook iets moet vertellen over de cultuur. Een stukje geschiedenis zoals het Japanse kamp Lempersari waar mijn moeder en haar familie hebben gezeten, maar ook een stukje heden. Het moet vooral een leuk handzaam boek zijn wat je er makkelijk even bij pakt om te lezen vanwege de mooie foto’s of leuke wetenswaardigheden, de bekende oud Indische liedjes of de lekkere recepten.

Nu wil ik het niet te veel over mijn ziekte hebben, maar behalve dat het een heftige en verdrietige periode is geweest heeft het ook weer positieve dingen op mijn pad gebracht. Ik heb naar aanleiding van het schrijven van dit boek zoveel leuke, lieve mensen ontmoet. Daar ben ik erg dankbaar voor. Hier haal ik weer positieve kracht uit om door te gaan en niet op te geven. Dat is waar ik mij nu graag aan vasthoud. Het verleden loslaten en mij richten op de toekomst. In de toekomst ligt dan ook mijn grote wens om mijn man en dochter mee te nemen naar Indonesië om hun ook kennis te laten maken met dit mooie land. Niet voor niets ook wel de Gordel van smaragd genoemd.

Om het boek kracht bij te zetten wilde ik graag mooie foto’s toevoegen om zo een goede indruk te geven van Indonesië toen én nu. Voor de mooie foto’s heb ik een oproep geplaatst op het Internet.

Dit werd per toeval door de redactie van SBS6 ontdekt voor het programma “Heel Holland Handelt”. Zij wilden graag het verhaal achter mijn oproep horen. Dit vonden ze zo uniek waardoor ze het zelfs hebben opgenomen en hebben uitgezonden. Het leuke hieraan was dat Maik de Boer het geheel presenteerde. Mede door zijn enthousiasme is dit boek geworden zoals ik gehoopt had. Ik heb hierdoor vele leuke reacties gehad en hele mooie foto’s. Je kunt het filmpje bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2ur3O4_4n5Q (aflevering 62, mei 2018).

Door middel van onder andere de opbrengst van dit boek hoop ik mijn grote wens uit te laten komen. Ook wil ik met een gedeelte van de opbrengst van dit boek een bijdrage leveren aan de Borstkankervereniging Nederland zodat zij vrouwen met borstkanker kunnen blijven ondersteunen zoals ik dat ook als ervaringsdeskundige en mijn werk als mammacare adviseuse heb mogen ervaren. Hopelijk ga je na het lezen van dit boek net zo van Indonesië houden en van de Indische keuken als ik.

Het boek ‘Dapur ibu’ kost € 27,50 (excl. €4,95 verzendkosten) en is (nog) niet in de winkel verkrijgbaar. U kunt een mailtje sturen naar info@kookboekdapuribu.nl met uw adresgegevens, dan stuur ik u het boek graag toe.

Scroll up